Ιστορικό Σχολείου

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία του Στροβόλου οδήγησε στην απόφαση για ανέγερση του Η΄ Δημοτικού Σχολείου Στροβόλου (Περνέρα) στη συμβολή των οδών Αθαλάσσας και Πειραιώς. Στις 2 Δεκεμβρίου 1989 ο τότε Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου, κ. Σπύρος Χατζηγρηγορίου, με επιστολή του ενημέρωσε το Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την έναρξη των έργων ώστε το νέο σχολείο να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 1990.

Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Περνέρα θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση των Α΄ και Β΄ Δημοτικών Σχολείων Στροβόλου και παράλληλα θα απορροφούσε παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Αποστόλου Βαρνάβα και Δασούπολης.

Το πρώτο μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων του σχολείου παραδόθηκε για χρήση στις αρχές Σεπτεμβρίου 1990, ενώ ολόκληρο το έργο παραδόθηκε το Φεβρουάριο του 1991. Τη σχολική χρονιά 1990-1991 το σχολείο λειτούργησε ως ενιαίο, από Α΄ – Στ΄ τάξη, με 10 τμήματα. Συγκεκριμένα λειτούργησαν δύο τμήματα Α΄ τάξης, δύο τμήματα Β΄ τάξης, ένα τμήμα Γ΄ τάξης, δύο τμήματα Δ΄ τάξης, δύο τμήματα Ε΄ τάξης και ένα τμήμα Στ΄ τάξης. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του φοίτησαν 243 μαθητές κι εργάστηκαν 12 εκπαιδευτικοί με διευθύντρια την Κατίνα Γεωργιάδου (1990-1993). Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν στις 8 Μαΐου 1991 από τον τότε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κύριο Χριστόφορο Χριστοφίδη. Στα επόμενα χρόνια διευθυντές του σχολείου ήταν οι: Χρυστάλλα Παναγή (1993-1995), Γιάννης Ιωαννίδης (1995-1997), Αντρέας Ταλαντίνης (1997-1999), Αντρέας Κανάρης (2000), Ιάκωβος Χαϊλής (2000-2003), Κυριάκος Τηλεμάχου (2003-2005), Ντίνα Καλαποδά (2005-2012), Μαρία Δήμου (2012-2018), Χαράλαμπος Ιωαννίδης (2018-2019) και Ροδούλα Νικολάου (2019-σήμερα).

Aπό το 1990 μέχρι το 2007 ο Σύνδεσμος Γονέων εργοδοτούσε γραμματέα την κ. Αντρούλα Αριστοτέλους, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα ως υπάλληλος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου.

Οι αυξημένες ανάγκες που παρατηρήθηκαν επέβαλαν την καταβολή συστηματικών προσπαθειών για επέκταση των χώρων του σχολείου. Έτσι μετατράπηκαν καλυμμένοι χώροι σε αίθουσες εργαστηρίων Οικιακής Οικονομίας, Τεχνολογίας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Στα πλαίσια της κοινωνικής αποστολής του, το σχολείο συνέβαλε στην ίδρυση και λειτουργία Παιδικής Λέσχης του Δήμου Στροβόλου μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας του από το Σεπτέμβριο του 1996. Λόγω αύξησης του αριθμού των παιδιών της λέσχης, ο Δήμος Στροβόλου είχε υποβάλει αίτημα για δημιουργία δύο αιθουσών στον υπόστεγο χώρο του σχολείου για κάλυψη των αναγκών αυτών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επέτρεψε την εκτέλεση του έργου. Την επόμενη χρονιά (1997) με απόφαση του Δήμου Στροβόλου έγινε και τοπιοτέχνηση του χώρου πρασίνου στην πρόσοψη, που χρησιμοποιείτο ως μέρος της αυλής του σχολείου και ως χώρος στάθμευσης του προσωπικού του.    

Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των μαθητών παρουσίαζε ραγδαία αυξητική τάση, τόσο με παιδιά της περιοχής όσο και με παιδιά από άλλες περιοχές. Σήμερα φοιτούν 316 παιδιά, κατανεμημένα σε 15 τμήματα.

Το 2001 το σχολείο διέθετε 18 αίθουσες διδασκαλίας και 5 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, Οικοκυρικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Μουσικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Είχε επίσης αποθήκες Γυμναστικής, Σχολικού Κήπου, Εποπτικών μέσων, Κυλικείο και ένα μικρό δωμάτιο που χρησιμοποιείτο ως Ιατρείο. 

Το 1999 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με εισήγηση της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου είχε απαλλοτριώσει και επιτάξει δύο οικόπεδα στη νότια πλευρά του σχολείου με σκοπό την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας κ. Ανδρέα Αθανασιάδη, του Συνδέσμου Γονέων και της διεύθυνσης του σχολείου, η ανέγερση της αίθουσας έγινε πραγματικότητα. Έτσι  στις 28 Ιανουαρίου 2005 έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Πεύκιο Γεωργιάδη.

Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πεύκιος Γεωργιάδης το 2007 βοήθησε στην αποσυμφόρηση του Δημοτικού σχολείου Περνέρα και την παροχή δυνατότητας για διαμόρφωση δυο αιθουσών σε εργαστήρια Τέχνης και Επιστήμης.

Ένα άλλο γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην άνετη λειτουργία και ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου, ήταν η μετακίνηση της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου σε ιδιόκτητα κτήρια στις 30 Ιουλίου 2007. Με ενέργειες της διευθύντριας του σχολείου κ. Ντίνας Καλαποδά τα παλιά γραφεία της Εφορείας ενσωματώθηκαν στους χώρους του σχολείου και αξιοποιήθηκαν για στέγαση της Γραμματείας, Ιατρείου και Εποπτικών μέσων. Επιπλέον, με συντονισμένες ενέργειες τόσο προς τη Σχολική Εφορεία Στροβόλου όσο και προς το Σύνδεσμο Γονέων, που βοήθησε οικονομικά, δημιουργήθηκε και λειτουργεί στον ίδιο χώρο Κεντρική Μαθητική Βιβλιοθήκη.

Στην προσπάθεια αναβάθμισης και ομαλής λειτουργίας του σχολείου ο Σύνδεσμος Γονέων, κατανοώντας την ανάγκη για συστράτευση με όλους τους άλλους φορείς στην κοινή προσπάθεια της αγωγής των παιδιών, αποφάσισε να βοηθήσει ουσιαστικά στην εκτέλεση του μεγαλεπήβολου έργου της στέγασης με μεταλλική κατασκευή των ανοικτών χώρων Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης  του σχολείου. Η στέγαση θα βοηθούσε στη χρήση τους από τα παιδιά τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αλλά και κατά τα διαλείμματα για προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το 2005 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λευτέρης Ελευθερίου ενημέρωσε τη διευθύντρια του σχολείου κ. Ντίνα Καλαποδά για το όραμα αυτό του Συνδέσμου. Με συντονισμένες προσπάθειες, που ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου κ. Ανδρέα Αθανασιάδη, το όραμα έγινε πραγματικότητα ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια. Τα σχέδια ετοιμάστηκαν αφιλοκερδώς από τον κ. Νίκο Χαραλάμπους, μέλος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου και υποβλήθηκαν μέσω της Σχολικής Εφορείας στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίες τα ενέκριναν. Για την κάλυψη των εξόδων κατασκευής του έργου, ο Σύνδεσμος Γονέων κατέβαλε το ποσό των €50,000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό κατέβαλε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το στέγαστρο αποπερατώθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η τελετή έναρξης αξιοποίησής του  πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2010.

Από την αρχή της λειτουργίας του σχολείου οι εκάστοτε διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό είχαν ως βασική επιδίωξή τους τη δημιουργία ενός σχολείου με υψηλούς στόχους, επιδιώκοντας την παροχή ευκαιριών για ανάπτυξη των παιδιών σε όλους τους τομείς. Στην προσπάθειά του το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια είχε σταθερούς συμπαραστάτες, βοηθούς και συνεργάτες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Γονέων, τη σχολική Εφορεία Στροβόλου και το Δημαρχείο Στροβόλου.

Το σχολείο στα χρόνια λειτουργίας του παρουσιάζει αξιόλογο έργο στον εκπαιδευτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό τομέα και συμμετείχε στα πιο κάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Σωκράτης - Comenius
  • Οικολογικά Σχολεία
  • Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής
  • Οίκαδε
  • Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σχολείων Προαγωγής Υγείας
  • Erasmus+ KA1
  • Τηγανοκίνηση
  • Φιλαναγνωσίας